Atlas Thierens

Verzameling ansichtkaarten

De Atlas Thierens is een unieke collectie ansichtkaarten, verzameld door wijlen Adolph Leonard Thierensdie in Garderen woonde. Hij verzamelde zijn kaarten tussen 1946 en 1980. In 1979 droeg hij de verzameling over aan het gemeentearchief. De collectie is daarna gestaag gegroeid. 

De Atlas Thierens bestaat uit prentbriefkaarten uit de hele wereld. Het gaat hierbij om zeer oude exemplaren, maar ook recente. Er zijn veel prentbriefkaarten met stads- en dorpsgezichten, maar ook wenskaarten, thematische kaarten en kunstkaarten. Kortom: een bijzondere verzameling van naar schatting wel een miljoen exemplaren.

Collectie bekijken

De Atlas Thierens is in de afgelopen decennia regelmatig geraadpleegd voor vele doeleinden, zoals publicaties en tentoonstellingen. Een deel van de collectie is nu gedigitaliseerd. Van elke ansichtkaart plaatsen we de voorkant op internet. De achterkant plaatsen we als dat wettelijk toegestaan is. Het beschrijven van de kaarten gebeurt door vrijwilligers.

In de digitale toegangen op ons portaal Archieval kunt u een kijkje nemen in de kaarten die al online beschikbaar zijn. Gaat u naar "Fotocollectie Gemeentearchief Barneveld" en vult u in het zoekveld "Atlas Thierens" in, dan krijgt u de beschikbare kaarten uit de Atlas te zien.

Archieval

Bibliotheek

Bij de Atlas Thierens hoort ook een bibliotheek met boeken over prentbriefkaarten. De catalogus hiervan kunt u hieronder inzien.

Catalogus bibliotheek Atlas Thierens (pdf, 161 KB)