Over ons

Het gemeentearchief Barneveld is het openbare geheugen van de gemeente Barneveld. Hier wordt het gemeentelijk archief duurzaam bewaard, zodat het ook in de toekomst nog goed toegankelijk is. De overheid is verplicht burgers in staat te stellen om overheidshandelen te kunnen reconstrueren. Dit is bepaald in de Archiefwet. Archieven dragen hiermee bij aan een transparante overheid. In eerste instantie zijn archieven daarmee een bron van rechtsvinding en bewijs. Ze leveren bijvoorbeeld informatie voor een juridisch onderzoek.

Daarnaast zijn archieven ook een bron voor historisch onderzoek en erfgoed. Dit kan een archiefinstelling niet alleen door de archieven van de overheid te bewaren, maar ook door archieven van particuliere organisaties op te nemen. Zo zijn er bij het gemeentearchief Barneveld archieven van verschillende kerkgenootschappen, van het Huis De Schaffelaar en andere landgoederen, de openbare notariƫle akten vanaf 1811 en nog veel meer. Bijvoorbeeld ook het archief van de familie Nairac, omdat Carel August Nairac burgemeester was van Barneveld van 1841 tot aan zijn dood in 1883.

Een archief overdragen?

Als gemeentearchief zijn wij altijd geĆÆnteresseerd in archieven over de gemeente Barneveld. Dat betekent dus niet alleen het dorp Barneveld, maar nadrukkelijk ook de rest van de gemeente! We nemen niet altijd alles aan. Soms kan materiaal niet geschikt zijn of juist ergens anders beter op z'n plek zijn. Daarover kunnen wij u dan ook adviseren. Om dit te kunnen beoordelen, maken we graag een afspraak op locatie. Dus heeft u interessant materiaal? Dan komen wij graag met u in contact!

Neem contact op via ons contactformulier of telefoonnummer 14 0342

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven