Zoeken in de archieven
Begin direct uw zoektocht in onze gedigitaliseerde collecties: www.archieval.nl
Inleiding tot uw zoektocht
Archieval is het gezamenlijke portaal voor de collecties van Gemeentearchief Barneveld, Gemeentearchief Ede en Gemeentearchief Scherpenzeel, de "Archieven in de Vallei".
Zoeken in Archieval gaat gemakkelijker met de volgende tips:
- begin algemeen om daarna uw zoekvraag te verfijnen
- in het veld Vrij Zoeken kunt u elk willekeurig woord intypen. Het systeem zoekt in alle velden
- via Uitgebreid Zoeken zoekt u in een of meerdere collecties. Vink de door u gewenste rubriek aan en vink daarna de collecties uit waar u niet in wilt zoeken. Vervolgens krijgt u de specifieke zoekvelden die voor die collectie beschikbaar zijn
- als u niet precies weet hoe een woord of een naam geschreven is, kunt u een asterisk * gebruiken als wildcard. Jan*en zal dan bijvoorbeeld zoeken op Jansen, Janssen, Janzen. Zoeken op Barnev* doorzoekt alles dat met 'Barnev’ begint, zoals Barneveld, Barnevelds, Barneveldsche
- u kunt zelf een dossier aanmaken van uw zoekresultaten om alles later makkelijk terug te kunnen vinden. Lees meer onder de kop "Dossiervorming in Archieval"
- denkt u eraan, dat niet alles geïnventariseerd en gedigitaliseerd is. Het kan dus zijn, dat u wel een archief kunt vinden, maar nog niet op internet de stukken kunt zien
- kunt u toch niet vinden wat u zoekt? Wij helpen u graag in onze studiezaal of via gemeentearchief@barneveld.nl U kunt ook gebruik maken van ons online contactformulier

Dossiervorming in Archieval
Het is mogelijk om uw zoekresultaten op te slaan in digitale dossiers, in een omgeving waar alleen u toegang toe heeft. Deze functionaliteit werkt voor alle bronnen die we via Archieval aanbieden. Uw dossier(s) kunt u op elke plek waar u internettoegang heeft, weer oproepen om mee verder te werken.
- registreer u via het menu "Inloggen"
- gaat u vervolgens zoeken in Archieval dan ziet u bij een zoekresultaat een icoontje van een dossier met een pijl erboven. Door hierop te klikken kunt u het gevonden stuk of de gevonden informatie opslaan in een nieuw of bestaand dossier
- bent u klaar met zoeken dan kiest u voor "Uitloggen"
- wanneer u opnieuw aan de slag gaat in Archieval dan logt u in met uw gebruikersnaam en wachtwoord en krijgt u toegang tot uw eigen dossier(s)
Archievenoverzicht
Nog niet alle archieven en collecties zijn voorzien van een inventaris. U kunt wel via het archievenoverzicht bekijken welke archieven en collecties wij allemaal in huis hebben. Dit overzicht werkt met een boomstructuur waar u delen open- of dichtklikt naargelang uw zoektocht.
Personen
Voor de beginnende en de gevorderde stamboom onderzoeker zijn er in het Gemeentearchief Barneveld veel bronnen aanwezig. Doop-, trouw-, lidmaten- en begraafregisters van de kerken, akten van de burgerlijke stand, het bevolkingsregister en notariële archieven. Verder kunt u de fotocollectie raadplegen alsmede de kadastrale archieven en de belastingbronnen.
Doop- Trouw- en Begraafregisters
De doop-, trouw-, en begraafregisters (DTB's) alsmede de lidmatenregisters van de kerken vormen een goede manier om uw familie vóór het jaar 1811 terug te vinden. Op de website www.geldersarchief.nl kunt u deze DTB's voor een deel digitaal doorzoeken.
Bevolkingsregister en Burgerlijke Stand
Het Bevolkingsregister (1850-1920) en de openbare akten van de Burgerlijke Stand zijn in te zien op de studiezaal.
Op dit moment zijn ze enkel nog beschikbaar op microfiches, maar we zijn druk bezig met de digitalisering van de bevolkingsadministratie. Daarmee kunt u straks via ons portaal Archieval de akten en registers inzien.
Openbaarheid akten Burgerlijke Stand:
- Geboorteakten na 100 jaar
- Huwelijksakten na 75 jaar
- Overlijdensakten na 50 jaar
Notariële archieven en Militieregisters
De archieven van de notarissen zijn een rijke bron van veel persoonsinformatie. Via Archieval kunt u een groot deel van de aktes van notarissen uit Barneveld, Voorthuizen, Ede en Lunteren doorzoeken. Zie voor meer informatie de pagina Notariële archieven.
Tussen 1811 en 1941 moesten Nederlandse mannen dienen in de Nationale Militie. De lotingsregisters zijn een rijke bron van informatie. Zie voor meer de pagina Nationale Militie.
Huizengeschiedenis
Bij een huizengeschiedenis gaat u na wie in een pand heeft gewoond. Ook de bouwgeschiedenis van het bestaand of reeds verdwenen huis wordt betrokken in het onderzoek.
Verder bekijkt een huizengeschiedenis ook de positie van het pand binnen een ruimere context, hoe het zich verhield tot de ruimere omgeving.
In het gemeentearchief zijn verschillende bronnen die u voor een huizengeschiedenis kunt gebruiken. Lees er meer over in onderstaande brochure.
Kadastrale archieven
De kadastrale archieven vanaf 1832 tot en met midden jaren negentig van de 20e eeuw zijn in onze studiezaal te raadplegen via de Kadaster Archiefviewer.
Bouwvergunningen
Let op: de bouwvergunningen zijn nog niet overgedragen aan het gemeentearchief. Wilt u deze inzien, dan kunt u een aanvraag indienen via www.barneveld.nl/belastingen-en-vergunningen/kopie-van-vergunning-of-tekening/
Lokaal historisch onderzoek
Bij het zoeken naar gegevens over (onderdelen van) de geschiedenis van straat, buurt, woonkern of onderwerp kunt u gebruik maken van de volgende bronnen:
- kadastrale archieven en bouwvergunningen geven veel informatie over persoonlijk bezit
- dat geldt ook voor de notariële archieven, waarin veel te vinden is over veranderingen in eigendom
- in de archieven van het gemeentebestuur vindt u veel informatie over de geschiedenis van de diverse woonkernen in de gemeente, het bestuur en de ontwikkeling hiervan
- de talrijke verschillende particuliere archieven kunt u raadplegen voor onderzoek naar het leven in de gemeente
- naast de archieven kunt u onderzoek doen in de verschillende documentatie collecties