Tweede Wereldoorlog

Oral History project

Over de geschiedenis van de gemeente Barneveld in de Tweede Wereldoorlog is al veel geschreven. Het gaat dan met name over de grote lijn der gebeurtenissen. Minder aandacht  is er geweest voor de persoonlijke, menselijke verhalen en herinneringen. Die werden niet vastgelegd.

In 2009 zijn persoonlijke verhalen en herinneringen over de oorlog in beeld en geluid vastgelegd in het project Het Verleden Verteld. Alle inwoners van de gemeente van 75 jaar en ouder ontvingen een brief met de oproep om hun verhaal in het kort op te schrijven. Uit de ontvangen reacties is een selectie gemaakt. Twee jonge filmmakers zijn aan de slag gegaan om deze verhalen vast te leggen op film. Het resultaat is zo’n vijftig uur aan filmmateriaal met persoonlijke verhalen en herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. De verhalen zijn divers. Mobilisatie, de meidagen 1940, verzet, onderduikers, hongerwinter en bevrijding, maar ook dagelijkse beslommeringen, spanning en verdriet komen aan bod.

Uit het materiaal is onderstaande compilatie samengesteld.

Het overige materiaal is te raadplegen op onze studiezaal.

Dodenlijst Tweede Wereldoorlog

Een lijst van Barnevelders, omgekomen in de Tweede Wereldoorlog alsmede van mensen die omgekomen zijn op Barnevelds grondgebied.

Deze lijst is niet volledig maar wordt voortdurend aangevuld. Het is ook mogelijk dat personen in de verkeerde rubriek staan vermeld. Mocht u een fout aantreffen, wilt u deze dan voorzien van de juiste informatie aan ons doorgeven via gemeentearchief@barneveld.nl? Bij voorbaat dank.

U kunt ook gebruik maken van ons online contactformulier.

PDF bestand:

Dodenlijst Tweede Wereldoorlog (pdf, 199 KB)