Gemeentearchief deelnemer Netwerk Oorlogsbronnen

Logo Netwerk Oorlogsbronnen

De archieven, fotocollecties en bibliotheken van Gemeentearchief Barneveld en Gemeentearchief Ede zijn vanaf nu onderdeel van de landelijke collectie-portal Oorlogsbronnen.nl. In deze slimme zoekmachine komen miljoenen bronnen uit en over de Tweede Wereldoorlog in Nederland samen. Bronnen over bijvoorbeeld plaatsen, onderwerpen en personen in de periode 1940-1945 zijn nu beter vindbaar dan ooit.

De Barneveldse en Edese collectie-onderdelen uit de Tweede Wereldoorlog staan door opname in de website Oorlogsbronnen nu in een landelijke context. Want bronnen over de regio Gelderland uit andere collecties zijn hier eveneens te vinden. Een enorme verrijking voor onderzoek naar de lokale en regionale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Vinden wat je zoekt

Het lijkt zo simpel: vinden wat je zoekt. Maar als je miljoenen bronnen uit tientallen collecties samenvoegt, is dat geen vanzelfsprekendheid. Wat maakt dat je in Oorlogsbronnen.nl wél relevante of gerelateerde bronnen krijgt? Omdat de zoekmachine het verschil kent tussen de beschrijving van een tijd, plaats en persoon. Bronnen die dezelfde informatie beschrijven, zijn op die manier makkelijk aan elkaar te koppelen.

Waar je voorheen op de zoekterm ‘bunker’ alleen bronnen vond met die term in de beschrijving, krijg je nu ook foto’s van ‘kazematten’ of archiefstukken over ‘verdedigingswerken’. Dat komt doordat synoniemen, spellingsvarianten en gerelateerde termen van een zoekvraag ook worden gevonden. En dat levert meer relevante zoekresultaten op. De collectie-portal Oorlogsbronnen.nl maakt het mogelijk om beter dan ooit te zoeken in door heel Nederland verspreide bronnen, over bijvoorbeeld ‘verzet’ of ‘propaganda’.

Netwerk Oorlogsbronnen

Gemeentearchief Barneveld en Gemeentearchief Ede zijn officieel deelnemer van het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB). Dit samenwerkingsverband werkt aan een verbeterde digitale toegang tot de Nederlandse collectie over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust, in het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden. Het Netwerk Oorlogsbronnen wordt gefaciliteerd door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en gefinancierd door het Ministerie van VWS, Vfonds en VSBfonds. Meer weten? Bekijk de uitlegvideo via bit.ly/NOBfilm of ga naar www.oorlogsbronnen.nl.