Terug in de Tijd: oktober 1944

Tachtig jaar geleden begon operatie Market Garden, op 17 september 1944. De Duitse Wehrmacht gaf bevel tot de evacuatie van Arnhem en omgeving. In oktober kwamen veel vluchtelingen richting de gemeente Barneveld.
Tandarts Brantjes woonde in de Nairacstraat en maakte foto’s van de mensen die met paard en wagen, op fietsen, te voet en met handkarren aankwamen. Bij het Concertgebouw in Barneveld, nu de bibliotheek, moesten zij zich registreren bij het Rode Kruis. Daarna werden zij verdeeld over de gemeente opgevangen. De evacués werden onder andere ondergebracht bij mensen thuis.
Gonny Noorlander, 15 jaar oud toen de oorlog uitbrak, woonde in Voorthuizen. Ook zij kregen mensen in huis. Zij schrijft over de vluchtelingen in haar dagboek.
“Woensd 4 Oct. Er komen hier weer hele stromen vluchtelingen aan uit Wageningen, Renkum, Bennekom, Arnhem, Oosterbeek enz. Wij hebben ze nog niet. Ze hebben vanochtend hevig de trein beschoten op de Hollander. Ze schieten vandaag heel geweldig in de Betuwe en bij Arnhem.

Maand 9 Oct. Vanmiddag kregen we aanzegging, dat we 2 vluchtelingen krijgen 2 dames, nou ’t benieuwde mij echt wat voor lui of het zijn. Zo tegen een uur of 7 kwamen ze er aan 2 stokoude dames van allebei 82 jaar echte zielige stumpers hoor de ene is stokdoof en de andere is een hele nette dame, die is uit een doktersfamilie. 't Is een kennis van mevr. v.d. Horst. Ze komen voorlopig maar voor 1 nacht.”
De oorlogsdagboeken van Gonny Noorlander zijn in 2022 geschonken aan het Gemeentearchief. Een mooie bron over het dagelijks leven van een jonge vrouw in oorlogstijd. Vanwege privacywetgeving is nog niet alles openbaar en is voor inzage eerst toestemming van de gemeentearchivaris nodig.

