Nieuwe gemeentearchivaris
Sinds 1 maart is een nieuwe gemeentearchivaris aangesteld: Kathelijne Jongeling. Zij werkt al sinds 2009 bij het gemeentearchief en kent de organisatie dus goed.

Beschikbaar
“Het gemeentearchief Barneveld beheert de archieven van de overheidsinstanties in de gemeente, zoals bijvoorbeeld het gemeentebestuur, de gemeentepolitie en de gemeentewerken. Maar daarnaast hebben we ook een mooie collectie aan particuliere archieven. Helaas zijn nog niet alle archieven goed toegankelijk voor onze klanten. Sommige archieven zijn nog helemaal niet geïnventariseerd. Daarom willen wij de komende jaren inzetten op het inventariseren en digitaal beschikbaar stellen van onze archieven. Voor het inventariseren hopen wij nieuwe vrijwilligers aan te kunnen trekken.
We hebben al een aantal jaar de ‘digitaliseren op verzoek’ service. Hier wordt goed gebruik van gemaakt. Een archiefstuk of dossier aanvragen voor digitalisering gaat gemakkelijk via de website Archieval. Maar er zijn ook archieven waarvan wij het waard vinden om ze te digitaliseren. Archieven die regelmatig geraadpleegd worden. Of juist archieven die wat onderbelicht zijn maar wel een mooi beeld geven van de geschiedenis van onze gemeente. En sommige archiefstukken zijn heel kwetsbaar. Door ze te digitaliseren, hoeven deze stukken niet meer uit het depot gehaald te worden.

Denk bijvoorbeeld aan de Collectie Bouwheer, welke door vrijwilligers de afgelopen jaren helemaal gescand is. Daarmee kan iedereen het vele werk dat gemeentebode Hendrik Bouwheer in de 19e eeuw verzet heeft thuis bestuderen. Hij heeft heel veel historische informatie verzameld over Barneveld en de wijde omtrek.
Maar zo zijn er nog veel meer archieven die het waard zijn om zichtbaar te zijn en direct vanuit huis te bestuderen te zijn. Het College van B&W is het met ons eens en we hebben de financiële middelen gekregen om hiermee aan de slag te gaan.”
Digitaal archief
“In de archiefwereld is veel gaande op het moment. De informatiehuishouding van de overheid staat volop in de belangstelling. Toegankelijk, transparant en begrijpelijk, dat zijn kernwoorden voor het openbaar bestuur. De overheid werkt nu grotendeels digitaal en ook het digitale archief moet over 100 jaar nog vindbaar, toegankelijk en interpreteerbaar zijn. Hoe doe je dat?
Daarvoor heb je een digitaal depot nodig, een e-depot. In Barneveld zijn we dit jaar begonnen aan een project om een dergelijke voorziening voor elkaar te krijgen.”
Samenwerking
“Al jaren werken we samen met gemeentearchief Ede om onze respectieve archieven, foto’s, collecties en zo voort op één website toegankelijk te maken. In het verleden is er veel verkeer geweest tussen beide gemeenten. Niet alleen van mensen, ook van goederen en ideeën. Daarom is het zo mooi om gegevens uit beide gemeenten op één plek te kunnen doorzoeken: onze collectie website Archieval. Deze samenwerking willen wij graag goed voortzetten.
Naast archiveren en beschikbaar stellen, willen we als gemeentearchief ook meer naar buiten treden. Door samen te werken met andere erfgoedorganisaties kunnen we de verhalen die verborgen zitten in de archieven naar buiten brengen. Bijvoorbeeld in samenwerking met Museum Nairac. Medewerkers van het museum doen onderzoek in onze archieven om een tentoonstelling extra diepgang te kunnen geven. En wij lenen archiefstukken uit aan het museum om deze te tonen aan het publiek. Zo blijven de stukken niet verborgen in de archiefdepots maar komen ze letterlijk in het licht te staan.”